Loading...
ナガハマデザインスタジオのフェイスブックに移動します。 ▶
ナガハマデザインスタジオのTwitterに移動します。 ▶
WORKS
六本松の長屋 / a Row House in ROPPONMATSU / 2013

六本松の長屋

竣工:2013年

建築面積:41.07㎡(12.42坪)

延べ床面積:75.30㎡(22.77坪)

種別:戸建て住宅(改修)

構造・規模:木造2階建て

施工:株式会社 稲葉工務店

撮影:イクマサトシ(TechniStaff) ※外観のみ

   Nagahama Design Studio

 

祖父母から受け継ぐ長屋を今の生活に合わせて見直すリノベーション。戦後の街並みが残る計画地付近は、道の狭さと人の距離が比例し、豊かなコミュニティも残っています。生活の大半を過ごすリビングダイニングキッチンを2階とし、水回りと寝室が1階。光や窓の外の景色が抜ける2階はこの家の中で一番居心地の良い場所となりました。1階の寝室からは奥の勝手口付近の4畳程度を土間としたり、隠れていた構造体を表したり、新たな補強材との対比をそのまま見せたりと、家屋の経てきた歴史をそのままデザインにしています。以前お隣さんからいいただいたという建具も、この家の歴史として引き継がれています。

 

a Row House in ROPPONMATSU

Completion year:2013

Building area:41.07㎡

Total floor area:75.30㎡

Sort:residence(renovation)

Structure:Timber Structure, 2 stories

Construction company:Inaba Koumuten Inc.

Photo:Satoshi Ikuma(TechniStaff)*exterior only

             Nagahama Design Studio

 

This is a project renovating the row house the client inherited from their grandparent to meet the quality of contemporary life. Around the planning site, townscape of postwar era is still remaining. Closeness of the people is in proportion to narrowness of the streets and the community still works in this area. We planned LDK on the 2nd story and bedroom and bathroom on the 1st story. The floor of most inner space of the 1st floor is finished with mortar, and comparison between the old structures and newly built structures is showed as it is. We designed and visualized the history that has gone with the house. And this house takes over the doors that the neighbor gave the clients before.